Pasaka „Džekas ir pupa“



 Pasaka „Džekas ir pupa“

Balandžio mėnuo puikus laikas pradėti sėti įvairias sėklas kartu su vaikais Tokiu būdu vaikai pastebi augalo augimo ciklą, sėklų skirtumus, jaučiasi atsakingi už savo pasėtą augalą. Paklausus vaikų, ką jie žino apie augalų auginimą, pastebėjau, kad jie puikiai pasako, ko reikia augalui, kad jis augtų, bet sužinojau,jog jie nesuvokia laiko tėkmės, neįsivaizduoja, kiek reikia laiko, kad kaip pavyzdys - ridikėlis - visiškai užaugtų ir būtų galima jį ragauti. Tad suplanavau, jog būtina fiksuoti kada sėklą pasėjome, kada sudygo ir kada jau ridikėlį išrovę ragausime.

Kiekvieno projekto metu svarbu integruoti kuo daugiau skirtingų kompetencijų ugdymą. Taip gimė idėja pasaką paversti iššūkiu: „ar mano pupos gali užaugti iki dangaus?“ Panaudodama youtube kanale esančią pasaką (https://youtu.be/Sg0Bf2VAvlk) sukūriau elektroninę knygą. Ją pritaikiau ir tokio amžiaus vaikų gebėjimui skaityti: rašiau paprastus sakinius didžiosiomis raidėmis, suskiemenavau žodžius, sudėtingesnoius žodžius pakeičiau paveikslėliais.


Pirmą kartą su vaikais peržiūrėjome knygą prie išmanaus ekrano. Aš pasaką sekiau, o vaikai tam tikrose vietose perskaitė sakinius. Knygos nuoroda pasidalinau ir facebook uždaroje tėvų grupėje ir vaikai galėjo skaityti namie (keli vaikai tai padarė labai noriai). Su vaikais susitarėme, kad visi pamėgins pasaką išmokti pasekti. Kam pasekti pavyko, įsivertino. Tokiu būdu ir man lengviau matyti/žinoti, kas jau mėgino, nereikia niekur atskirai žymėtis.
Pasaką išklausę, visi vaikai gavo po 5 pupas, indelį su žemėmis, paruoštą pilies paveikslėlį, vatos. Vaikai spalvino, kirpo pilį, klijavo „debesis“. Kai vaikai pasėjo pupas, akcentavau, kad nuo šiol jie patys turės prisiminti ir laistyti (taip ir darome, tuo pačiu galėsiu vertinti, kas domisi ir geba atsakingai rūpintis augalu).
Pilies šabloną rasite čia pilis
 Lauksime, stebėsime:)

Pasidariau sau korteles, kurias įlaminuosiu, kad galėtume panaudoti kelis kartus. Ant viršaus vaikas užrašys ką auginą ir kada išdygo.






Comments